Üdvözöljük a Szent István Általános Iskola honlapján!

 
Határtalanul!
        A „Máramarosi tájakon” jártunk

A „Határtalanul!” program keretében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által  meghirdetett, Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázati kiírásra a Hatvani Szent István Általános Iskola pályázatot nyújtott be. Az intézmény „Máramarosi tájakon” című pályázata (HAT-17-01-2017-00246) az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján 1 260 000,- Ft támogatásban részesült.

Ez a támogatás tette lehetővé, hogy az iskola hetedikes tanulóinak csapata 3 kísérő pedagógussal együtt 2018. május 17-től május 21-ig az erdélyi magyarsággal ismerkedjen, illetve Erdély néprajzi és kulturális örökségét kutassa.

Az egykori Máramaros vármegye a Kárpátok északkeleti hajlatában, a Tisza-folyó forrásvidékénél található. Az északi része Ukrajnához tartozik, és Kárpátalja jelentős részét alkotja, a déli része pedig Románia fennhatósága alatt áll. Ennek a tájnak nagy része erdőkkel, mezőkkel, patakokkal teli, csodaszép hegyvidék. A helyiek szerint, amikor a Jóisten a természeti szépségeket osztogatta a földön, akkor a Máramarosi vidék 2 bő marokkal is kapott belőle.

Az 1.nap eseményei. 
Az 1. nap összefoglalója itt tekinthető meg (video).
Az 1. nap összefoglalója itt tekinthető meg (kép).
A 2.nap története.
A 2. nap összefoglalója itt tehinthető meg (video).
Az 2. nap összefoglalója itt tekinthető meg (kép).
A 3.nap története.
A 3. nap összefoglalója itt tekinthető meg (video)
Az 3. nap összefoglalója itt tekinthető meg (kép).
A 4.nap összegzése.
A 4. nap összefoglalója itt tekinthető meg (video).
Az 4. nap összefoglalója itt tekinthető meg (kép).
A 5.nap összegzése.
A 5. nap összefoglalója itt tekinthető meg (video).
Az 5. nap összefoglalója itt tekinthető meg (kép).

A Hatvani Szent István Általános Iskola hetedikesei az ötnapos út során megtapasztalhatták, bár határainkon kívül élnek, mégis egy nemzethez tartozunk az erdélyi magyarsággal. A látogatás során megismerhették az ott élő emberek mindennapjait. A nemzeti összetartozás érzését erősítette bennük a közvetlen találkozás a torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakóival. Az Erdélyben élő magyar nép néprajzi és kulturális történetének olyan kiemelt fontosságú helyszíneire jutottak el, mint Nagykároly, Szatmárnémeti, Nagybánya, Gutin-hegység, Barcánfalva, Szaplonca, Szamosújvár, Boncida, Válaszút, Koltó, Torockó, Tordai sóbánya, Tordai-hasadék, Székelykő, Kolozsvár, Körösfő, Bánffyhunyad, Király-hágó, Nagyszalonta, Nagyvárad. A kirándulás során mindenki felejthetetlen élményekben részesült. A Máramaros vidékére látogató „szentistvános” hetedikesek úgy jöttek haza, Magyarországra, Hatvanba, hogy megértették a magyarság egy nemzethez tartozásának fontosságát.

                                                                                                          Major Istvánné

                                                                                                           projektvezető

 
Délvidéken jártunk

A „Határtalanul!” program keretében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázati kiírásra a Hatvani Szent István Általános Iskola pályázatot nyújtott be. Az intézmény „Délvidéki kalandozások Hatvanból” című pályázata az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján 839.000,- Ft támogatásban részesült.

Ez a támogatás tette lehetővé, hogy az iskola hetedikes tanulóinak csapata 2016. május 13-tól május 16-ig a délvidéki magyarokkal ismerkedjen, illetve a magyar történelem emlékeit kutassa.
Az 1. nap eseményei. 
Az 1. nap összefoglalója itt tekinthető meg (video).
A 2. nap története.
A 2. nap összefoglalója itt tehinthető meg (video).
A 3. nap legemlékezetesebb pillanatai.
A 3. nap összefoglalója itt tekinthető meg (video)
A 4. nap összegzése.
A 4. nap összefoglalója itt tekinthető meg (video).
A Hatvan Tv által készített tudósítás itt tekinthető meg.
Bánfai Evelin tanuló nyertes pályázata itt tekinthető meg.

Az út során a csoport ellátogatott a Hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolába is. Az ismerkedés keretében a gyerekek kölcsönösen bemutatták egymásnak településüket, iskolájukat. A zenei műsorrész végén együtt énekelték Hatvan város dalát. Természetesen a táncolás sem maradhatott el. A fiúk által várt focizásra is sor került. Az idő gyorsan repült, s bizony nehéz volt elválni az iskola tanulóitól, pedagógusaitól. A találkozás azonban akár egy hosszabb távú kapcsolat kezdete is lehet, hiszen a „szentistvánosok” meghívták Hatvanba a hajdújárási diákokat.

A Hatvani Szent István Általános Iskola hetedikesei négy nap alatt a magyar nép történetének olyan kiemelt fontosságú helyszíneire jutottak el, mint Nándorfehérvár, Zimony, Zenta, Szendrő, Pétervárad, Újvidék. Az aracsi pusztatemplomnál az idegenvezető szavait hallgatva sikerült megérteni, átérezni, hogy ezen hely miért lett a délvidéki magyarság jelképe és szent gyülekezőhelye.

A kirándulás során mindenki felejthetetlen élményekben részesült. A Délvidékre látogató „szentistvános” hetedikesek úgy jöttek haza, Magyarországra, Hatvanba, hogy megértették a magyarság egységének fontosságát.

Elektronikus Napló

"Menő Menza"

Digitális Témahét

Jégkorongozás

Keresés

Eseménynaptár

December 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Ökoiskola

Hirdetések

  • 1szazalek.jpg
  • 1szazalek_3.jpg

Digitális Oktatás

Oldalajánló

Statisztika

Ma26
Tegnap24
Ezen a héten382
Ebben a hónapban712
Összesen118655

Látogató IP: 3.233.224.8 Visitor Info : Unknown - Unknown 19.12.15 Powered by CoalaWeb