Testvériskolai kapcsolatok

Intézményünk három külföldi iskolával alakított ki az idők során testvériskolai kapcsolatot.

Így a Juhász Gyula Általános Iskola, Nagyvárad (Románia),

Gimnazjum Wítaszycach,  Witaszyce (Lengyelország)

Dr. Salvador Allande Realschule,  Oranienburg (Németország) intézményekkel.

A testvériskolai kapcsolatok kialakítása során az alábbi szempontokat vettük figyelembe:

1.) Legyen olyan iskola, ami a magyarság egészéhez kötödik, azaz a trianoni béke  következtében elcsatolt területen működik.

2.) Legyen olyan iskolai kapcsolat, amelyik a lengyel-magyar barátságra épül,  és azt építi tovább a maga eszközeivel és lehetőségeivel.

3.) Legyen olyan  iskolai kapcsolat, ami  névadónkhoz kötödik, mint például az a tény, hogy István király felesége, Gizella német területről érkezett.
 

Legelőször a nagyváradi iskolával sikerült barátságot kötnünk. 2000. január 10-én tartottuk iskolánk névadó ünnepségét, melyen részt vett a nagyváradi iskola öttagú küldöttsége. Erre a rendezvényre csak felnőttek érkeztek, hiszen az ünnepségen túl megbeszéléseket folytattunk a testvériskolai kapcsolat céljairól, rövid és hosszú távú terveinkről.  Vendégeinknek egri kirándulást szerveztünk. Megnéztük a várat, a bazilikát, az EKF épületét, a minaretet és a város más nevezetességeit.

Ezen látogatás viszonzására még 2000 májusában sort kerítettünk. Ekkor konkretizáltuk az együttműködés programjait, tevékenységeit, a helyszíneket. Vendéglátóinkkal megtekintettük Nagyvárad gyönyörű belvárosát és számtalan nevezetessége közül néhányat. Másnap egy „meglepetéstúrán” vettünk részt. Belényes mellett egy cseppkőbarlangba tettünk emlékezetes látogatást.

Harmadik alkalommal (2001-ben) ismét Magyarországon, Hatvanban találkoztunk. Ekkor került átadásra az EU-s tantermünk, mely egyben nyelvi labor is. Erre a találkozóra már a lengyel barátainkat is meghívtuk. Felnőttek és gyerekek is jöttek. Az ünnepség után az erdélyi és lengyel gyerekek a vendéglátó gyerekekkel közös csoportokban vettek részt az Európai Unióról szóló kulturális vetélkedőn. Szinte pillanatok alatt összeszoktak, rendkívül jó volt őket együtt látni a közös munkában. A versenyzők jutalma egy budapesti kirándulás volt. A gyerekek nem tudtak betelni Budapest szépségével, sokszínűségével. Jártunk a Várban, a Halászbástyán, a Mátyás-templomban, a Margitszigeten. Késő este, élményekkel teli indultunk haza. Még aznap elindultak vissza Erdélybe, ill. Lengyelországba barátaink; sokáig integettünk egymásnak és bizony néhányunknak könny szökött a szemébe. Még ebben az évben ellátogatott iskolánk delegációja Nagyváradra. Ünnepélyre kaptunk meghívást, ahol az iskola felvette Juhász Gyula nevét. Nagyon szép, színvonalas műsort adtak magyar és román nyelven a gyerekek. A következő napon Kolozsvárra látogattunk. A „kincses városban” Mátyás király szülőházát, a főtérén Fodrusz János Mátyás szoborcsoportját, a Szent Mihály templomot csodálhattuk meg. A Házsongárdi temetőben megnézhettük az ott nyugvó jeles magyar személyiségek régi sírköveit.

2002. szeptember 26-án Lengyelországba utaztunk, ahová abból az alkalomból voltunk hivatalosak, hogy a witaszycei iskolát felvették a lengyel uniós iskolák sorába. Gyönyörű ünnepi műsort láttunk Európa országairól, az összefogás erejéről. Délután a közeli Jarocinba utaztunk. A kisváros nevezetességeit tekintettük meg. Másnap Poznanba kirándultunk, ahol a gyerekek is és a kísérő tanáraik is sok nevezetességet ismerhettek meg. A lengyel gyerekek angolul, ill. németül mutatták be a látnivalókat. Itt találkoztunk a Németországból, Oranienburgból érkezett Dr. Salvador Allende Realschule küldöttségével, akik szintén vendégei voltak a lengyel iskolának. Találkozásunk olyan jól sikerült, hogy elhatároztuk a jövőben velük is együtt kívánunk működni.

A következő találkozó az előzőekhez képest más volt. 2003 szeptemberében együtt fogadtuk a lengyel, a német és az erdélyi vendégeket. Sokszínű, soknyelvű találkozó volt! Amíg a felnőttek angol, német és testnevelés órákat ill. fejlesztő foglalkozásokat láttak, addig a gyerekek közös sport, játék ill. kulturális foglalkozásokon vettek részt. Késő estig tartottak a programok, de a következő napon hajnali fél ötkor ismét frissen, vidáman indultunk Ópusztaszerre, ahol a Feszty körképet néztük meg. Odafelé megálltunk Szeged főterén, visszafelé pedig Kecskeméten sétáltunk.

2004 májusában a mi küldöttségünk járt Erdélybe, ahol az iskola fennállásának 50. évfordulóját ünnepeltük. Érdekes visszatekintésnek lehettünk tanúi. Másnap rossz időben, de jó hangulatban járkáltunk Nagyvárad utcáin. Történelmi nevezetességeket, híres épületeket, szép tereket láttunk. Még arra is jutott kis idő, hogy a Váradtól 8 km-re levő Félix-fürdőt megnézzük.

2005-ben a mi tantestületünkből Nagy Miklósné igazgatóhelyettes, Sághy Antal és Tóthné Vasas Zsuzsa némettanárok utaztak el Németországba. Megismerkedtek az Allende Realschule tanáraival, diákjaival. Betekintettek az iskola életébe, óralátogatásokon vettek részt. Megismerkedtek Oranienburg és Berlin nevezetességeivel. Konferenciát tartottak az együttműködés lehetőségeiről, ahol a német, a magyar és a lengyel képviselők tárgyaltak. Elhatározták, hogy a diákok részére cserelátogatásokat szerveznek, hogy közelebbről megismerkedhessenek egymással. Közös programokat állítanak össze, ahol a tanulók versenyezhetnek, beszélgethetnek, gyakorolhatják a német nyelvet.

2006 áprilisában német és lengyel testvériskolák küldöttségei Hatvanba látogattak. Iskolánk udvarán a három iskola barátságát jelképező fát ültettek. Az uszodába is elvittük vendégeinket egy nagysikerű vízi vetélkedőre.

2007-ben Lengyelországban, 2008-ban pedig Németországban járt iskolánk küldöttsége. A gyerekek nagyon szeretik ezeket az egyhetes közös programokat. A nyelvtanulás szempontjából a szülők is fontosnak, hasznosnak tartják.  

2009 októberében mi voltunk a vendéglátók. Barátainkkal közösen ünnepeltük meg az iskolánk fennállásának 50. évfordulóját.

2010 során a nagyváradi testvériskolában egy szavalóversenyen vettek részt tanulóink, ahol Bálint Sára különdijat nyert az általa írt mesével.

2010-től változás történt a német testvériskolai kapcsolatokban, mert  a  Dr. Salvador Allande Realschule  megszünt és új iskolával, egy új városban, Neuruppin-ban a Fortane-Oberschule-val vettük fel a kapcsolatot.

2011-ben Lengyelországban volt az iskolánk küldöttsége a német-magyar-lengyel hármas iskolai találkozón.

A három országban a közoktatási rendszerben jelentős változások következtek be, illetve zajlanak le. Errre való tekintettel 2012-ben a személyes iskolai találkozásokra nem került sor. A 2013-as esztendő feladata lesz az együttműködés, a kapcsolattartás módjának, formájának átgondolása, megbeszélése.

 

 

Az intézmény fenntartója

Hatvani Tankerületi Központ
3000 Hatvan, Radnóti tér 2.
Telefon: +36 37 795 214
E-mail: hatvan@kk.gov.hu

Elektronikus Napló

Digitális oktatás 2020

"Menő Menza"

Ökoiskola

Digitális Oktatás

Jégkorongozás

Eseménynaptár

Július 2020
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Oldalajánló

Hirdetések

  • 1szazalek.jpg
  • 1szazalek_3.jpg

Statisztika

Ma17
Tegnap18
Ezen a héten218
Ebben a hónapban142
Összesen129528

Látogató IP: 35.173.48.53 Visitor Info : Unknown - Unknown 20.07.05 Powered by CoalaWeb

Keresés